7 gratis billede redigerings programmer

Efter man har taget et billede kan det ofte være nødvendigt, at der skal redigeres lidt på det (fx hvis det skal beskæres, der skal fjernes røde øjne osv.). Til det, er der vist ikke den store diskussion om, at Adobe Photoshop er det bedste program til netop dette. Men ulempen ved Adobe Photoshop er, at det ikke er helt billigt og samtidig kan virke ret avanceret for nybegyndere.

Så til dig der ikke gider at ofre så mange penge efter et billede redigerings program (og måske heller ikke har brug for alle de avancerede funktioner), har jeg herunder samlet de 7 bedste og gratis billede redigerings programmer ifølge mig.

Leder du desuden efter et gratis video redigerings program, så har jeg samlet de 7 bedste her.

1. Gimp

Gimp er helt klart et af de mest effektive gratis alternativer til Adobe Photoshop. Det er super populært, og rigtig mange mennesker rundt omkring i hele verden benytter sig dagligt af programmet. Personligt synes jeg også, at det er et rigtig fint alternativ, og det kan klare langt de fleste udfordringer, når det kommer til redigering af billeder.

Der findes desuden en række udvidelse, såkaldte Plugins, som du kan installere yderligere. Disse åbner op for endnu flere funktioner, hvoraf mange er inspireret fra netop Adobe Photoshop.

Gimp
Gimp minder på mange måder om Adobe Photoshop.

En af udfordringerne er så selvfølgelig, at du netop skal rode rundt med en masse udvidelser og tilføjelser, hvorimod Adobe Photoshop som udgangspunkt bare er klar til brug med det samme. Men uanset hvad, får Gimp en hel klar anbefaling herfra.

2. Picmonkey

På andenpladsen har jeg valgt at placere Picmonkey. Dette program er utrolig smart på et specifikt område – det er nemlig onlinebaseret. Det vil sige, at du kan tilgå det og bruge det direkte via din webbrowser, og dermed kan redigere dine billeder lige så tosset, du vil, uden at du skal installere noget som helst program direkte på din computers harddisk.

Dette kan være en stor fordel, hvis du ikke har lyst til at have en masse filer, programmer og billeder liggende på din computer. Du kan passende kombinere det med nogle af de mange Cloud-baserede løsninger inden for fillagring, som findes på nettet.

Picmonkey
Picmonkey er online baseret. Så du skal ikke installere et program for at kunne bruge det.

Problemet med Picmonkey er så også tilsvarende vigtigt. Du kan nemlig kun bruge det, hvis du har internetadgang. Det betyder også, at der er nul mulighed for redigering af billeder, hvis du sidder i toget, i sommerhuset eller et andet sted, hvor forbindelsen ikke er tilstrækkelig.

3. Paint.NET

Paint.NET ligger også højt på listen over populære gratis programmer til billedredigering, eftersom det har rigtig mange af de samme eller lignende funktioner og muligheder, som Adobe Photoshop stiller til rådighed. Derudover fungerer det også lidt ligesom Photoshop, forstået på den måde, at man arbejder i layers i begge programmer. Det kan være rigtig rart, da man på den måde har lettere adgang til de enkelte ændringer i ens redigeringsproces.

Paint.net
I Paint.net redigerer du i Layers, ligesom Adobe Photoshop.

En anden ting, som jeg og mange andre også synes er rigtig lækkert ved Paint.NET er, at der findes et hav af guides, tutorials og en masse brugeraktivitet på diverse forums rundt omkring på nettet – dermed er der altid hurtig hjælp at hente, hvis der er noget, man ikke helt forstår.

4. Picasa

Picasa er mastodonten Googles helt eget bud på et onlinebaseret program til billedredigering. Det er naturligvis også komplet gratis, og det stiller en række gode funktioner og redigeringsmuligheder til rådighed. Da det er onlinebaseret, betyder det også, at du nemt og hurtigt kan gemme og redigere dine billeder direkte i Googles cloud.

Derudover er der også den fordel ved Picasa, at hvis du er hyppig bruger af nogle af Googles andre produkter såsom Google+, så er Picasa fuldt integreret med alle disse programmer.

Picasa
Picasa er Googles svar på et online baseret billede redigerings program.

En af ulemperne ved Picasa er, at det er rimelig begrænset mht. hvilke muligheder du har for at redigere dine billeder. Der er langt fra lige så mange funktioner og effekter til rådighed, som der er i fx Adobe Photoshop.

5. Adobe Photoshop CS2

Adobe Photoshop CS2 er en tidligere og ældre version af Adobe Photoshop. Selvom det efterhånden har et par år på bagen, så er det stadig utrolig effektivt og kan agere som et top professionelt redigeringsprogram til dine billeder.

Grunden til, at denne version af Adobe Photoshop nu er gratis og ikke længere koster en pæn sjat penge, er, at Adobe ikke længere laver opdateringer af CS2-versionen. Det kan ikke svare sig for dem mere, og de har sat deres fokus på de nyere versioner, som stadig koster penge.

Adobe Photoshop CS2
Vil du gerne prøve Photoshop, så kan du gratis bruger en af ældre versioner.

Dette kan, jeg, og alle andre, som gerne vil redigere billeder selvfølgelig være utrolig glade for, da vi nu har fri, gratis og komplet lovlig adgang til det.

6. Pixlr

Pixlr minder en hel del om Picmonkey, da begge programmer kan klare mange af de samme ting. Det adskiller sig dog alligevel lidt, i og med, at Picmonkey måske en anelse mere avanceret og giver et par flere muligheder.

Der dog den gode ting ved Pixlr, at dette gratis billedredigerings program både kan bruges på din computer eller direkte fra din webbrowser. Det giver adgang til hurtig, nem og flot redigering af dine billeder, uanset hvor du befinder dig, og uanset om du har internet adgang eller ej.

Pixlr
Pixlr er et onlinebaseret redigerings program til dig, som ikke har brug for så mange funktioner.

Jeg anbefaler helt klart, at du prøver både Pixlr og f.eks. Picmonkey, så du selv kan tage stillig til, hvilket af disse to programmer, der fungerer bedst til dig. Picmonkey kan dog have et lidt bedre flow end Pixlr rent brugermæssigt.

7. iPhoto

iPhoto er et oplagt gratis program til redigering af billeder, hvis du ejer eller bruger en Mac, når du arbejder med dine billeder. Programmet er selvfølgelig gratis, og det er bare et blandt mange af Apples redigeringsprogrammer. Det er rigtig godt integreret med andre af Apples programmer, og dermed giver det også god anledning til at prøve kræfter med det, hvis du alligevel har en Mac.

iPhoto
iPhoto er dig der skal have et simpelt program til Mac.

En af ulemperne ved iPhoto er dog, at der er rimelig begrænsede funktioner og effekter i det hele taget, og derfor har du ikke de samme muligheder for redigering, som hvis du bruger nogle af de andre programmer på listen.

Adobe Photoshop er igen den absolutte vinder, hvis du spørger mig, men jeg vil alligevel mene, at enhver Mac-ejer bør prøve iPhoto, og se, om det er noget for vedkommende.

Mener du, at jeg mangler nogen billeder redigerings programmer? Så skriv det endelig nede i kommentarfeltet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *